Pribor za jelo ne razlikuje se samo po izgledu linije!
Odabir pribora za jelo često znači biranje oblika koji nam se sviđa. No, osim oblika pribora za jelo, za stvaranje savršenog doživljaja za vaše goste ključni su i neki drugi iznimno važni faktori koje također trebate uzeti u obzir prilikom odlučivanja:
- Kvaliteta materijala: Različite čistoće nehrđajućeg čelika
Kvalitetu pribora za jelo određuje odabir proizvodnog materijala, odnosno kvaliteta nehrđajućeg čelika - ta se razlikuje prema udjelu kroma i nikla te se označava s dvije vrijednosti odvojene kosom crtom (14/1, 18/0, 18/10...). Prva vrijednost označava udio kroma, koji nehrđajućem čeliku daje izdržljivost i dugotrajnu otpornost, dok druga označava udio nikla, koji povećava sjaj i osigurava otpornost na koroziju - što je vrijednost veća, to je udio te kovine viši.
- Debljina pribora: Više od broja
Debljina pribora za jelo utječe na njegovu čvrstoću, trajnost i osjećaj u ruci. Tanji pribor (manje od 2,5 mm) bit će lakši i jeftiniji, stoga prikladniji za svakodnevnu i intenzivnu upotrebu. Deblji pribor (3 mm ili više) bit će robusniji i otporniji na deformacije, a također će nuditi bolji zahvat i premium osjećaj, zbog čega je bolji izbor za posluživanje gdje želimo stvoriti luksuzan doživljaj.
Debljinu pribora za jelo prvenstveno određuje način izrade. Kod otisnutog (eng. stamped) pribora debljinu konačnog proizvoda određuje debljina lima, iz kojeg je izrađen. Kod kovanog (eng. forged) pribora debljinu konačnog proizvoda određuje debljina početnog komada nehrđajućeg čelika i intenzitet kovanja. Što je debljina veća, pribor će biti čvrst i otporniji na deformacije. Veća debljina istovremeno znači i veću težinu te bolje prilagođavanje ruci, što kod korisnika stvara premium osjećaj.
- Površinska obrada: Dovršen izgled i trajnost
Površinska obrada ima važnu ulogu u izgledu i zahtjevnosti održavanja pribora za jelo. Razlikujemo sjajne (polirane) linije s blistavim izgledom, koje daju dojam elegancije, no otisci prstiju i ogrebotine su na njima vidljiviji. Matirane linije pružaju suvremeniji i jednostavniji izgled, manje osjetljiv na ogrebotine i mrlje. Mat (brušene, pjeskarene) linije i teksturirane obrade idealne su za posluživanje s kojim se želimo malo udaljiti od tradicionalnog.
Linije koje nisu u boji nehrđajućeg čelika obrađene su procesom PVD (Physical Vapor Deposition), pri kojem se na površinu nanosi tanak sloj tvrdih metala, što osim odabrane boje osigurava visoku otpornost i tvrdoću. Linije s nesvjetlucavim izgledom obrađene su postupkom pjeskarenja, nazvanim Stone Wash, koji svakom setu pribora daje jedinstven i vintage izgled.
Odabir pribora za jelo nije samo stvar odabira oblika koji vam se sviđa, već i način na koji možete izraziti svoju viziju. S pravim materijalom, odgovarajućom debljinom i savršenom površinskom obradom, svojim gostima možete ponuditi iskustvo koje nadmašuje njihova očekivanja. Ne zaboravite: kvalitetan pribor za jelo dugoročna je investicija koja se isplati kroz zadovoljstvo gostiju i niže troškove zamjena. Za više savjeta ili pregled naše ponude kvalitetnog pribora za jelo, posjetite naše poslovnice ili našu internetsku trgovinu i pronađite savršen pribor za svoj restoran ili gostionicu!